The Sorcerer's Apprentice

**    2/5

Disney Jerry Bruckheimer'a Pirates of the Caribbean'ı yaptırdı, paraya boğuldu. Bunun üzerine Disney'de bi takım gözler ka-$hing!! diye parlamış zannedersem. Önce yine Jerry'yle Prince of Persia denediler o tutmadı. Şimdi de bunu yaptırmışlar Jerry'ye, bu da tutmadı. Gerçi vizyona Inception'la aynı hafta girmek gibi bi talihsizlik yaşadı ama tek başına girse de pek bi halt edemezdi zaten. Pirates of the Caribbean'ın dördüncüsünü çektiriyolar, o garanti para zaten. Başka seri tutturmayı denerler mi bilemiyorum.

Nası Pirates of the Caribbean, Disneyland'deki bi atraksiyondan doğduysa, bu Sorcerer's Apprentice de Disney tarihinden ufak ama tanınmış, önemli bi parça etrafına kurulu. Fantasia'da Mickey Mouse'un  bi büyücüye çıraklık yaptığı nispeten meşhur bi sahne var. Ortalığı temizlemekle görevli Mickey, büyücü gidince çaktırmadan şapkasını ele geçirip ortalığı süpürgeye temizletme büyüsü yapıp yan gelip yatıyo, yalnız biraz fazla yan geliyo, uyuyakalıyo. Rüyasında coşuyo, ver allah ver ne biçim büyüler yapıyo, en şampiyon oluyo, sonra bi uyanıyo bakıyo ki uykuda salladığı eller kollar hakkaten büyü yapmış, süpürgeler ayaklanmış ortalık savaş alanı. Mickey Mouse yaklaşık 5 dakika boyunca müzik eşliğinde bi panik atak geçirdikten sonra büyücü ortama gelip durumu toparlıyo, Mickey'i azarlıyo.

Bunu Jerry Bruckheimer'e götürünce tepkisi şu doğrultuda olmuş: "Muhteşem! Bu sahneyi ortaya koyarız, öncesine sonrasına da patlamalı büyüler, bombastik aksiyon yaparız, Mickey Mouse da filmin sonunda düzgün büyü yapmayı öğrenir, alevli malevli, plasma bolt'lu Halo büyüleri yapar, süper olur. Joel Schumacher veya Michael Bay'e yönettiririm, büyücüyü Nicholas Cage oynar, Mickey Mouse'u Shia Lebouf oynar, tamam abi." Sonunda Shia Lebouf pahalı gelmiş, yerine aynısının daha da lavuk versiyonunu oynatmışlar, (daha lavuğunu nası buldularsa helal olsun), Nick Cage'e "salak aksiyon var abi oynar mısın" diyince hemen üstüne atlamış tabii, o tamam, yönetmen de bakıyolar bu adamlar pahalı, Jerry sormuş: "bunun aynısının biraz daha ucuz biraz daha dandiği yok mu?" Nick de demiş ki "Oynadığım yüzlerce rezalet aksiyon filminin arasından hatırlayacağınız National Treasure filmlerinin yönetmeni var, Jon Turteltaub, aynı ekol ama daha ucuz, daha dandik, tam aradığın şey Jerry." Yönetmen işini de böylece hallettikten sonra, başlamışlar çekmeye.


E o zaman ortaya muhteşem bi film çıkmış olmalı

Nicholas Cage gözlerini patlatıp patlatıp replikleri okuyo, ruhsuz olmuş ama o senaryoda ruhu nerden bulup da o bildiğimiz abartılı oyunculuğunu konuşturacakmış o da meçhul zaten. Kendine süper kahraman filmlerinde kötü adam kariyeri yapmaya çalışmasına rağmen hala büyük saygı duyduğum Alfred Molina da o ruhu aramış aramış bulamamış görünüyo. Mickey Mouse desen rezalet zaten. Ortadaki Fantasia sahnesi de filmden kopuk, kalan patlamalardan savaşlardan tamamen bağımsız, alakasız, sırıtıyo. Bu filmdeki müzik de aynı müziğin daha pop, daha hopçik remixi.

Filmde büyü ancak takılan yüzükler sayesinde yapılıyo, ama filmin başında öğreniyoruz ki esas oğlan, Prime Merlinian (öeehh: büyüde Transformers jargonu), yüzüksüz de büyü yapabilir. Bu setting bana devamlı Spaceballs'ı ve ordaki Schwartz'ı hatırlattı, kıkır kıkır güldüm çok ayıp.

Mickey Mouse'un ilgilendiği kız güzel, olur. Nicholas Cage'in ilgilendiği kız Monica Bellucci, o zaten olmuş olacağı kadar ama pek göremiyoruz, üç dakka iki aptal repliği var, o kadar.

"Bundan yeni bi Pirates of the Caribbean serisi çıkar mı?" umuduyla devama çok açık bırakılan son, film bekledikleri kadar para kazanamadığı için ööööyle açık açık kalıcak, ceryan yapıcak muhtemelen, aman kalsın zaten, hiç gerek yok bunun devamını görmeye. Gittim youtube'da Fantasia'nın Sorcerer's Apprentice kısmını seyrettim tekrar, o on dakka bu filmin tamamından iyi valla.

No comments:

Post a Comment